24 Aralık 2012 Pazartesi

UŞAK


Uşak ilinin telefon kodu 276, Uşak ilinin plakası 64
Uşak ilinin nüfusu 1990 yılı verilerine göre 290.247 olup, Uşak ilinin yüzölçümü ise 5.341 km² 'dir.



Uşak İli'nin İlçeleri
Uşak Merkez, Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı, Ulubey.



Uşak İli'nin Tarihî ve Turistik Yerleri
Başkomutan Tarihî Millî Parkı; Çevreköy-Akse ve Evrendede Orman İçi Dinlenme Yerleri; Blaundos ve Sebaste İlkçağ Kent Kalıntıları; Aziz Manas, Ballıkaya ve Delikkaya Kiliseleri; Uşak Ulucamisi, Burmalı Cami ve Çakalöz Camisi; Aliağa, Cimcim ve Cankış Çeşmeleri; Cılandras, Beylerhan, Halıpazarı Köprüleri ve Çanlıköprü; Şeyh Hacı Kemal Türbesi; Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi.



Uşak İli Hakkında Genel Bilgiler
       Uşak İli Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu bölümünde yer alır. Haritadaki görünümü yatık bir armudu andıran Uşak İli toprakları Kuzeydoğudan Güneybatıya doğru gidildikçe alçalır.
       Ekonomik olanakları kısıtlı olan Uşak, ülkemizde nüfusu en yavaş artan illerimizdendir. Uşak yöresi dokuma ürünleriyle tanınır. Bu ürünlerden başlıcası dünyaca ünlü Uşak halısıdır. Genellikle büyük olan Uşak halılarının 16. ve 17. yüzyıllardan kalma örneklerine dünyanın başlıca merkezlerindeki müzelerde rastlanmasının nedeni, eski el dokumacılığı sanatının en değerli ürünleri arasında yer almasıdır.

Uşak İli'nin Coğrafî Yapısı
       Akarsu vadileriyle yer yer derin biçimde parçalanmış olan Uşak ili toprakları orta yükseklikteki dalgalı düzlüklerden oluşur. Bu topraklar Ege Bölgesinin asıl Ege Bölümünün düzlükleri ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş alanı olan İç Batı Anadolu eşiğinin batı kesiminde yer alır. Uşak İli'nin en yüksek noktası Kuzeydoğu kesimdeki Murat Dağı'nda Kütahya il sınırı yakınında 2.309 metreye erişen Kartaltepe'dir. İl sınırları dışında yer alan Ahır ve Bulkaz Dağları'nın batı uzantıları Uşak İli'nin doğu kesimine sokulur. Murat Dağı yamaçlarında yer alan yaylalar, hayvancılık alanı ve sayfiye yeri olarak yöre halkı için büyük önem taşır.
       İl topraklarından kaynaklanan suları büyük Menderes ve Gediz Irmakları toplar. Uşak İli'nde yer alan önemli düzlükler akarsu vadi tabanlarının genişlediği kesimlerdedir. bunlardan başlıcaları Gediz ırmağının en önemli kollarından biri olan Banaz Çayı'nın geçtiği Banaz Ovası ve bu akarsuyun başlıca kollarından Kazancı Deresi Vadisindeki Uşak Ovası'dır. önemli bir göle rastlanmayan ilin güney kesiminde Adıgüzel baraj gölünün kuzey bölümü yer alır.

Uşak İli'nin İklimi ve Bitki Örtüsü
      Bölgeler arası bir geçiş alanında yer alan Uşak İli daha çok İç Anadolu Bölgesi'nin özelliklerini anımsatan kara ikliminin etkisi altında kalır. Yıllık ortalama yağış miktarıkuzeydoğu kesimdeki Murat Dağı'na
doğru gidildikçe artar. Oldukça sıcak geçen yazın hava sıcaklığı bazen 40°C ye kadar artış gösterir.
       Uşak ilinde doğal bitki örtüsü bozkır görünümündedir; fundalıklar geniş alanlar kaplar. Dağlık alanlarda meşe, kızılçam, karaçam ve ardıçlardan oluşan ormanlara rastlanır.



Uşak İli'nin Ekonomisi
       Uşak ilinde ekonomi daha çok tarıma dayalıdır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler buğday, arpa, şekerpancarı ile çeşitli sebze ve meyvelerdir. Az miktarda susam, anason, ve haşhaş gibi bitkiler de yetiştirilen ilin özellikle kırsal kesiminde hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. En çok koyun ve kıl keçisi yetiştirilen ilde elde edilen başlıca hayvansal ürün deridir.
       Sanayisi oldukça çeşitlenmiş olan Uşak ilinde canlı bir küçük sanayi etkinliği göze çarpar. İlde çok sayıda deri atölyesi, pamuklu dokuma ve halı tezgahı vardır. Sanayisi genellikle tarıma dayalı olan ildeki en büyük kuruluşlardan biri Uşak Şeker Fabrikasıdır.


       Uşak ilinde yer alan öteki sanayi tesisleri pamuk ipliği, sentetik iplik, yün ipliği, battaniye, kilim, halı, un, mısır unu ve nişastası, glikoz, şeker, yem, metal eşya, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır.
       Uşak ilinin başlıca yer altı zenginlikleri cıva, manganez, uranyum ve zımpara taşı yatakları ile şifalı maden suyu kaynaklarıdır.
       Uşak, ulaşım açısından önemli konumdaki illerimizdendir. İzmir'i Ankara'ya bağlayan en işlek kara ve demir yolları il topraklarından geçer.

Uşak İli'nin Yöresel Yemekleri

       Tarhana çorbası, Katmer, Demir tatlısı, Muska Böreği, Alacatene, Ciğer Sarma, Pirinçli köfte, Gül peksimeti, Kıymalı enginar dolması, İliabada Dolması, Uşak böreği, Salatalık yemeği, Farkalla, Yağlı gevrek, Döndürme, Keşkek, Taş Kapama, Çömlek eti vs.