16 Aralık 2012 Pazar

SİNOP

Sinop Haritası
Sinop ilinin yüzölçümü 5.862  km² 'dir.
Sinop ilinin Nüfusu ise, 1985 yılı verilerine göre 280.140 'dır.

Sinop Manzara Resimleri


Sinop ilinin telefon alan kodu 368,
Sinop ilinin plakası ise 57 'dir.

Sinop Doğal Güzellikler


Sinop'un İlçeleri
Sinop Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Türkeli.

Sinop Gezilecek Yerler


Sinop'un Tarihi ve Turistik Yerleri
       Akliman, Gazi, Ayancık, Çamlık, Bürnük, Kuztepe ve Türkeli çamlık orman içi dinlenme yerleri; Karagöl kumluğu ve Bahçeler Plajı; Balatlar Kilisesi; Sinop ve Boyabat Kaleleri ; Muineddin Süleyman Pervane Medresesi; Alaeddin Sarayı; Cezayirli Ali Paşa, Meydankapı, Kefevi, Cumaköy ve Yazıköy Camileri; Fethi Baba Mescidi ve Akmescid; Durakhan, Seyyid Bilal, Gazi Çelebi, İsfendiyaroğulları, Sultan Hatun ve Hatunlar Türbeleri; Aslan Çeşmesi; Sinop Deniz Savaşı Şehitliği ve Sinop Müzesi.

Sinop Tarihi ve Turistik Yerler

Sinop'un Coğrafyası
       Sinop İli Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesinin en doğu kesiminde yer alır. En önemli özelliği, Anadolu Yarımadasının kuzeyde Karadeniz'e doğru en fazla sokulduğu kesimin Sinop ili sınırları içinde olmasıdır. Sinop yarımadasının batı ucundaki İnceburun, Anadolunun en kuzey noktasıdır.
       Sinop en az gelişmiş illerimizdendir. Ekonomik imkanlarının yetersizliği nedeniyle il halkının bir bölümü yaşadığı yöreleri terk ederek yurt dışına ya da ülkemizin büyük kentlerine göç etmektedir.
       Güneyde Kızılırmak vadisinden, kuzeyde Karadeniz kıyısına kadar uzanan Sinop ili toprakları oldukça engebelidir. Küre Dağları ilin orta kesiminde, kıyıya parelel bir yay biçiminde batıdan güneydoğuya doğru uzanır. Ilgaz Dağı'nın kuzeydoğu uzantıları da güney kesimde il sınırları içine sokulur. Aradaki Gökırmak Vadisi bu iki dağlık alanı birbirinden ayırır. Sinop ilinin en yüksek noktası, Küre Dağları dizisi içinde yer alan Zindan Dağı'nın 1.717 metreye erişen doruğudur.
       Sinop ilinden doğan suları, doğrudan Karadeniz'e dökülen küçük bazı akarsular ile güney ve güneydoğuda doğal sınır çizen Kızılırmak toplar. Sinop ilinde bazıları sazlık ve bataklık durumunda olan birkaç küçük göl vardır. Bunlar Sülük Gölü ile Sarıkum Gölü'dür. Karadeniz kıyısı orta kesim dışında oldukça düzdür. Bu kıyının bazı kesimlerinde turizm açısından önem taşıyan kumsallar uzanır.

Sinop Manzara Resimleri


Sinop'un İklimi ve Bitki Örtüsü
       Sinop ili Karadeniz Bölgesinin nemli ve yumuşak ikliminin etkisi altındadır. Karadeniz kıyısında yer alan ve doğusu ile batısındaki merkezlerden daha az yağış alan Sinop'ta -10 °C 'nin altına düşen soğuklara ve 35 °C'yi aşan sıcaklara rastlanmaz.
       Sinop, doğal bitki örtüsü açısından en zengin illerimizden biridir. Dağlık alanların alçak kesimleri gürgen, meşe ve kayın, yüksek kesimleri ise karaçam ve sarıçam ormanlarıyla kaplıdır. Bu ormanlarda birçok yabani hayvan yaşar. Bunların başlıcaları, çakal, kurt, ayı, domuz, sansar ve sincaptır.

Sinop Tarihi Yerler

Sinop'un Ekonomisi
       Halkının büyük bölümü kırsal kesimde yaşayan Sinop ilinin ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanır. İl alanının yaklaşık %20'si ekim alanları olarak ayrılmıştır. Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğday, mısır, şekerpancarı, patates, arpa, pirinç ve domatestir. Sinop ilinin ovalık kesimlerinde daha çok sığır ve manda, yaylalık kesimlerde ise koyun yetiştirilir. Kıyı kesimlerdeki halk ise balıkçılıkla uğraşmaktadır. Sinop ilinin başlıca sanayi kuruluşları un, çeltik, süt ürünleri, deniz ürünleri, orman ürünleri, dokuma, cam, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır.
       Yeraltı kaynakları bakımından yoksul olan ildeki bazı yataklardan çıkarılan kumlar cam fabrikasında hammadde olarak kullanılmaktadır.

Sinop'un Yöresel Yemekleri

Sinop Yöresel Yemekler

       Sirkeli pırasa, çalmaç, mısır çorbası, mamalika, kestane yemeği, nokul, çerkez pastası, etli hamur, içli tava, mısır pastası, gerze nokulu.

Sinop Yemekleri




SİİRT HAKKINDA BİLGİ

Siirt'in yüzölçümü 11.003  km² dir. Siirt'in nüfusu ise 1985 yılı verilerine göre 524.741'dir.



Siirt'in telefon alan kodu 484 olup, Siirt plakası 56'dır.



Siirt'in İlçeleri 
Siirt Merkez, Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Şirvan'dır.



Siirt'in Tarihi ve Turistik Yerleri
Billoris ve Hista Kaplıcaları; Derzin Kalesi; Siirt Ulucamisi; Çarşı (Asakir)nve Cumhuriyet Camileri; Nasreddin ve Çarpiran (Dört Ulular) Köprüleri; İbrahim Hakkı, Sultan Memduh ve Veysel Karani Türbeleri.

Şeytan Köprüsü

 Siirt'in Coğrafyası
       Siirt ilinin yarısı Doğu Anadolu Bölgesinin, diğer yarısı da Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin sınırları içindedir. Doğuda Hakkari Dağlık yöresinden, batıda Batman Çayı kıyısına, kuzeyde Güneydoğu Toroslar'a bağlı dağlık alandan güneyde Dicle Irmağı'na kadar uzanan Siirt İli'nin sınırları yönetsel düzenlemelerle büyük ölçüde değişikliğe uğramıştır. Bunun sonucunda Siirt, ülkemizde en çok ham petrol üretimi yapılan il olma özelliğini Batman iliyle paylaşır duruma gelmiştir.
       16 Mayıs 1990'da çıkarılan bir yasayla ilin batı kesiminde yer alan Batman, Beşiri, Kozluk ve Sason ilçeleri yeni kurulan Batman iline, Güneydoğu kesimindeki Güçlükonak ve Şırnak ilçeleri de yine aynı yasayla kurulan Şırnak iline bağlanmıştır. Günümüzde Siirt ili kuzeyde Bitlis, doğuda Van ve Şırnak, güneybatıda Mardin ve Batman, batıda da yine Batman illeriyle çevrilidir. Eskiden Hakkari, Diyarbakır ve Muşla komşu olan Siirt'in, bu illerle hiçbir ortak sınırı kalmamış, çok uzun olan Mardin sınırı da yok denecek ölçüde küçülmüştür. Bu düzenleme sonucunda eskiden 11.000 km²'yi aşan il toprakları yarı yarıya azalmıştır.

Pervari Balı

Siirt'in Dağları ve Akarsuları
       Akarsu vadileriyle derin biçimde parçalanmış olan Siirt ili topraklarının yükseltisi genellikle doğudan batıya doğru gidildikçe azalır. İlin eski sınırları içinde kalan topraklarının kuzey kesimini Güneydoğu Toroslara bağlı dağlar, doğu kesimini İncebel Dağı ve Herakol (Yazlıca) Dağı, güney kesimini Cudi, Çerrand (Yassıdağ) ve Raman Dağları engebelendirir. İlin en yüksek noktası eski sınırları içinde Sason (Aydınlık) Dağlarındaki Malato tepesiyken, yeni sınırlar içinde Pervari'nin güneyinde yer alan Herakol Dağı'nın 2.953 metreye ulaşan doruğudur. Bu dağlık alanların yüksek kesimlerinde rastlanan sulak çayırlar hayvancılık açısından büyük önem taşır. Bu çok dağlık ve engebeli topraklarda ova denecek ölçüde geniş düzlüklere rastlanmaz.
       Siirt ilinden kaynaklanan suların tümü dicle ırmağı aracılığıyla Basra Körfezi'ne ulaşır. Yörede bu ırmağa katılan en eönmli akarsular Batman Çayı, Garzan ( Yanarsu) Çayı ve Botan (Uluçay) 'dır. Bunlardan suları en bol olanı Botan Çayı'dır. Bu çayın taşıdığı ortalama su miktarı, ülkemizdeki birçok büyük akarsudan daha çoktur.



Siirt'in İklimi ve Bitki Örtüsü
       Siirt ili yazların sıcak ve kurak, kışların da soğuk ve yağışlı geçtiği bir kara ikliminin etkisi altındadır. Yazın 43 °C 'ye çıkan hava sıcaklığı, kışın  -20 dereceye ulaşır. siirt'te yıllık yağışın ortalama %42'si kış aylarında görülür.
       Orman varlığı açısından siirt ülkemizin en yoksul illerinden biridir. Dağlık alanların bazı kesimlerinde cılız çalı ve meşe topluluklarına rastlanır. Siirt ilinde doğal bitki örtüsü genellikle bozkırlardan oluşur.



Siirt'in Ekonomisi
       Siirt ilinde yaşayanlar için hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. Göçer aşiretler çok sayıda koyun ve Ankara keçisi yetiştirir. Kışı fazla soğuk olmayan kuytu vadilerde geçiren bu aşiretler, yazın sürülerini dağlık alanlardaki yüksek yaylalara çıkararak otlatırlar. elde edilen süt, peynir üretiminde kullanılır. sür dışında öteki hayvansal ürünler yün, kıl, tiftik ve deridir. Siirt ilinde arıcılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Pervari balı, Ülke çapında ünlüdür.
Siirt ilinde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mercimek ve üzümdür.
Siirt yöresinin tanıtıcı ürünlerinden biri de Gaziantep'te yetiştirilen fıstıklardan daha iri taneli olan siirt fıstığıdır.
       Ülkemizdeki en önemli ham petrol yataklarından bir bölümü Batman ve Siirt illerindedir. Bu yataklardan çıkarılan ham petrol Batman rafinerisinde arıtılarak çeşitli petrol ürünleri elde edilir. Çıkarılan ham petrolün fazlası, öteki rafinerilerde işlenmek üzere Batman- Dörtyol boru hattıylaAkdeniz kıyısına pompalanır. Topraklarında bakır-pirit cevheriyatakları olan Siirt ilinin bazı yörelerinde yer alan tuzlalar zaman zaman işletilerek tuz elde edilmektedir.
       Siirt ilinin bölgesel ulaşımda önemli bir yeri vardır. Bitlis ve Hakkariyi, batıdaki Diyarbakır'a ve güneydeki Habur sınır kapısına bağlayan yollar il topraklarından geçer.

Habur sınır

Siirt'in Yöresel Yemekleri

Büryan kebabı

       Pırtike, kitel, perde pilavı, bumbar dolması, büryan, keşkek, gulike, girar, gıloruk, tirit, keldoş, non potene, haşıl, zerfet, ayranlı yarma, imçerket, siirt köftesi, sıkma köfte, sarımsaklı köfte gibi yemekleri vardır.

Siirt bumbar dolması