29 Ekim 2012 Pazartesi

KARS

Kars İlinin telefon kodu 474 olup, Kars'ın plakası ise 36'dır.

Kars, Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir sınır ilidir. İl topraklarının çeşitli yörelerinde eski uygarlıkların kalıntılarına rastlanır. Tarih boyunca birçok savaşa neden olan bu topraklar 19. yüzyılda ve 20. Yüzyılın başlarında bir kaç kez Çarlık Rusya'sının askerleri tarafından işgal edildi. kuzey ve doğuda SSCB' ye Güneydoğuda da İran'a komşu olan Kars, güneyde Ağrı, batıda Erzurum, kuzeybatıda Artvin illeriyle komşudur.

Coğrafî Yapısı 

Denizden yüksekliği ortalama 2000 metreyi bulan Kars ili topraklarının önemli bir bölümü Erzurum-Kars ve Ardahan Yaylalarından oluşur. akarsu vadileriyle yer yer derin biçimde parçalanmış olan bu alandaki dalgalı düzlüklerden oluşan Erzurum- Kars Yaylası'na göre Ardahan Yaylası daha düzdür. Yöredeki dağların birçoğunun yüksekliği 3.000 metrenin üstündedir. Kars ilinin en yüksek noktası, aynı zamanda Türkiye'nin en yüksek noktası olanAğrı Dağı'nın büyük Ağrı doruğudur. Büyük bölümü ağrı ili topraklarında kalan Ağrı Dağı'nın bu en yüksek kesimi Iğdır ilinin sınırları içindedir. eskiden yüksekliği 5.137 metre olarak bilinen bu doruğun, yapılan son araştırmalarla 5.122 metre yüksekliğinde olduğu hesaplanmıştır. Kars ilinde yer alan diğer önemli yükseltiler Akbaba, Kısır, Allahuekber Dağları ile Aladağ ve Aşağıdağ'dır.

Kars'ın yüzölçümü 18.557 kilometrekare olup, Nüfusu ise, 1985 yılı verilerine göre 722.431 dir.

Kars'ın İlçeleri: 

Kars Merkez, Akyaka, Aralık, Ardahan, Arpaçay, Çıldır, Digor, Göle, Hanak, Kağızman, Posof, Sarıkamış, Selim, Susuz, Tuzluca.

Kars'ın Tarihî ve Turistik Yerleri :

Ağrı Dağı; Sarıkamış kış sporları ve Kayak Tesisleri, Soğuksu ve Karıncadüzü Orman İçi Dinlenme yerleri; Kars, Ardahan ve Şeytan Kaleleri; Ani Kenti kalıntıları arasında kalan surlar; Büyük katedral; surp gregor Kilisesi; Çoban kilisesi; Keçeli (Halaskar) Kilisesi; Ebul Muammeran ve Menuçehr Camileri; Kars Havariler Kilisesi; Paşa Sarayı; Evliya Camisi; Taş Köprü; Kars müzesi.

Kars'ın Yöresel Yemekleri :

Kete, Hangel, Mafiş, Kars Böreği, Kuymak, kurze, hörre, Feselli, Umaç helvası, Bozbaş (Piti), Huruçlu pilav, Kars kazı, vs.



KASTAMONU

Kastamonu'nun telefon kodu 366, Kastamonu plakası ise 37'dir.

Kastamonu'nun yüzölçümü, 13.108 kilometrekaredir. Nüfusu ise, 1985 yılı verilerine göre 450.353'tür.

Kastamonu'nun İlçeleri;

Kastamonu Merkez, Abana, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, İhsangazi, İnebolu, küre, Pınarbaşı, Şenpazar, Taşköprü, Tosya.

Kastamonu'nun Tarihî ve Turistik Yerleri
Kaya Mezar

Ilgaz dağı Millî Parkı, Kadı Dağı, Soğuksu, Açıkmaslak, Acısu, Kanlıgöl, Dipsizgöl, Üçoluklar, Yaralıgöz, yeşilyuva, Karşıyaka, Ginoğlu, Masruf Deposu, Geriştepe ve limanüstü Ormaniçi Dinlenme Yerleri, Timonion ve Pompeiopolisilkçağ kent kalıntıları, Kastamonu Kalesi, Pervaneoğlu Ali Şifahanesi (Yılanlı Şifahane), Atabey, İbn Neccar, Halil Bey, Mahmut Bey, Nasrullah, Sinan Bey, Şeyh Şaban-ı Veli, Kötürüm Beyazıd, Hoca Şemseddin, Kasım Bey ve Abdurrahman Paşa Camileri, İsmail Bey ve Yakup Ağa Külliyeleri, Münire Medresesi, Atabey, Aşir Efendi, Deve, İsmail Bey ve Urgan Hanları, Nasrullah Köprüsü ve Taşköprü, Gökçeağaçtaki Kervansaray ve Kastamonu Müzesi.

Kastamonu'nun Coğrafyası
Şehirden Görünüm

Kastamonu, Karadeniz Bölgesinin batı karadeniz bölümünde yer alır. Kuzeyde Karadeniz kıyısından Güneyde İç Anadolu bölgesiyle doğal sınır oluşturan dağlık alanın kuzey yamaçlarına kadar uzanır. Çok eski bir yerleşim alanı olduğu saptanan il toprakları oldukça engebelidir. Bu engebeli alanda yer alan ve fazla yüksek olmamasına karşın kolay geçit vermeyen dağlarla yörenin tarihsel geçmişi arasında destanlara bile konu olan bir ilişki vardır. Küre (İsfendiyar) Dağlarının adı geçince eskiden Kastamonu ve Sinop yörelerine egemen olmuş Candaroğlu İsfendiyar Bey, Köroğlu Dağları denince de çeşitli söylencelere konu olmuş, türküleri halâ söylenen Köroğlu ruşen anımsanır.

Kastamonu ili kuzeyinde Karadeniz, doğusunda sinop, güneydoğusunda Çorum, güneyinde Çankırı ve batısında Zonguldak iline komşudur.
Akarsu vadileriyle parçalanan Kastamonu toprakları çok yüksek olmayan dağ sıralarıyla engebelenir. Karadeniz kıyısına parelel uzanan ve kuzey Anadolu Dağları adıyla tanınan bu dağ sıraları, kıyı kesimleriyle iç kesimler arasındaki ulaşımı güçleştirir. Bölgenin bu kesiminde üç sıra halinde uzanan bu dağlardan, kuzeydeki Küre (İsfendiyar), ortadaki Ilgaz, en güneydeki de köroğlu dağları adıyla anılır.

Küre Dağları bozkurt ilçesinin güneyinde yer alan yaralıgöz dağında 2.019 metre, Ilgaz Dağı tosya'nın kuzeybatısında 2.587 metre, Köroğlu Dağları da Tosya'nın güneyinde doruğu il sınırları dışında kalan geçmiş dağının bir tepesinde 2.044 metreye ulaşır.

Kastamonu ilinin topraklarından çıkan suların tümü Karadenize dökülür. Bu suların birleşmesiyle oluşan akarsulardan bazıları doğrudan, bazıları ise kol olarak katıldığı başka bir akarsu aracılığı ile Karadenize dökülür.

Doğal göle rastlanmayan ilde bazı yapay göller vardır. Bunlardan en önemlisi, Gökırmak'ın kollarından Karaçomak deresi üzerinde sulama, taşkın önleme, içme ve kullanma suyu elde etmek amacıyla il merkezinin güneyinde kurulan Karaçomak Barajının ardında suların birikmesiyle oluşan yapay göldür.

Kastamonu ilinde Karadeniz kıyısında birçok doğal kumsal vardır. Bunların başlıcaları; Abana, İnebolu ve Cide kıyılarındaki plajlardır.

Ekonomi

Kastamonu'da, önemli bir bölümü kırsal kesimde yaşayan il halkı geçimini daha çok tarım, tarıma dayalı sanayi, ticaret ve ormancılıktan sağlar. yetiştirilen başlıca ürünler; şekerpancarı, buğday, arpa, patates, mısır, çavdar, kendir, elma, domates, kestane, erik, kiraz, ceviz, dut, üzüm, lahana, karpuz ve kavun'dur. Dar kıyı şeridindeki düzlüklerle alçak dağ eteklerinde de az miktarda fındık, zeytin ve mandalina üretilir.
        Kastamonu topraklarının iç kesimleri hayvancılık yapmaya oldukça elverişlidir. İlde en çok koyun, kıl keçisi, sığır ve manda yetiştirilir. Kıyı halkının bir bölümü de balıkçılıkla geçinir. Orman içi köylerinde yaşayan halkın bir bölümü de mevsimlik işçi olarak bu ormanlarda çalışır.

Kastamonu'nun Yöresel Yemekleri
Genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak kültürü içinde ayrıca sanayi bitkileri, şekercilik ve meyvacılık da oldukça ün kazanmıştır. Kastamonuda tam 800 yemek çeşidi sayılmaktadır. Bunlardan bazılarını yazmakla yetinmek zorundayız.

Etli ekmek, Banduma, Mıklama, Paça, Ekşili Pilav, Ala Pilav, Çekme Helva Simit Tiridi, Büryan- Kuyu Kebabı, Oğmaç Çorbası, Köle Hamuru, Cırık Tatlısı ve Döner  bunlardan bazıları...

İZMİR

İzmir Haritası
İzmir'in plakası 35 olup, İzmir telefon kodu 232'dir.


İzmir'in Yüzölçümü 11.973 kilometrekare olup, 1985 yılı verilerine göre Nüfusu 2.317.829'dur.
Kordon

İzmir'in İlçeleri; Bornova, Buca, Karşıyaka, Konak, Menderes, Aliağa, Beydağ, Bayındır, Bergama, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kira, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla...
Saat Kulesi

İzmir'in Tarihî ve Turistik Yerleri :

Dikili, Foça, ÇeşmeSeferihisar ve Gümüldür kıyıları; Balçova-Çatalkaya Teleferiği,

Balçova-Çatalkaya Teleferiği

 Asansör; Yamanlar- Karagöl, Tanay, Uzunkuyu, Belkahve, Pamucak, Teos Ormanı, Dereboğazı, Mersinlikahve ve Çamlık Ormaniçi dinlenme yerleri, Balçova-Agamemnon, Çeşme-Şifne, Bergama- Güzellik, Menemen, Seferihisar, Bayındır, Foça, LarisaErythrai, Klazomenai, Teos, Lebedos, Kolophon, Klaros, Notion ve Efes (Ephesos) İlkçağ kent kalıntıları; Meryemana evi; Bayraklı; Kadifekale; Artemis Hamamı; Kızılçullu ve Selçuk Su Kemerleri; İzmir Agorası; Çeşme ve Selçuk Kaleleri; Belevi Tümülüsü ve Mezar Anıtı; Bergama, Ödemiş ve Tire Ulucamileri; Faik Paşa, Hisar, Hacı Hüseyin, Kestane Pazarı, Aliağa, Hatuniye, Çorak Kapı, Konak, Kurşunlu, Şadırvan, İkiçeşmelik, Salepçioğlu, İsa Bey, Mehmet Bey, Kazganoğlu, rüstem Paşa Camileri; Kızlar ağası, Mirkelamoğlu ve karaosmanoğlu Hanları; Sultanşah, Mehmet Bey, İbni Melek ve SüleymanşahmTürbeleri; İzmir Saat Kulesi; İzmir Atatürk ve Menemen Kubilay Anıtları; Uluslararası İzmir Fuarı; İzmir Arkeoloji, İzmir Resim ve Heykel, İzmir Atatürk, Efes Arkeoloji, Bergama ve Tire Müzeleri...
Foça


 İzmir ili, Ege Bölgesinin batı kesiminin ortalarında yer almaktadır. İl toprakları batı kültürüne yatkın olan uygarlıkların yaşadığı yörededir. Bu topraklarda destanlardan heykellere, resimden mimarlığa, dinî inanışlardan felsefeye uzanan çok yönlü bir kültür birikimi vardır. İzmir nüfus açısından, İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Nüfus yoğunluğu bakımından da İstanbul ve Kocaeli illerinin ardından 3. sırada yer almaktadır.
İzmir Tatil Yerleri

Ege'nin İncisi olarak adlandırılan İzmir, Ege Bölgesinin en önemli ticaret, sanayi, ulaşım, kültür, eğitim, turizm ve hizmet merkezidir ve aynı zamanda Türkiye'nin önde gelen dış ticaret limanıdır.

Ege denizine kıyısı olan il toprakları, kuzeyde Madra Dağı'ndan, Güneyde Aydın Dağlarına kadar uzanır. İlin, kuzeyinde Balıkesirle komşu olan Madra Dağı'nın bir bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde kalır.

İzmir ili topraklarınıdoğu-batı doğrultulu akarsu vadileriyle, denize dik sıralar oluşturarak, bu vadileri birbirinden ayıran dağlar engebelendirir. Güneyde Aydın Dağları, Aydın iliyle doğal sınır oluşturur. İzmir ilinin en yüksek noktası, yüksekliği 2.159 metreye ulaşan Bozdağ'dır.

Bu dağların birbirinden ayırdığı akarsuların geniş tabanlı vadilerinde yer alan verimli ovalar, İzmir ilinin başlıca tarım alanlarıdır. Bu düzlüklerin en önemlileri; Kınık, Bakırçay, Menemen, Kemalpaşa (Nif) ve Küçükmenderes ovalarıdır.

İzmir ili topraklarının sularını toplayan başlıca akarsular; Bakırçay, Gediz ve Küçükmenderes ırmaklarıdır. Bu akarsular Ege Denizine dökülür. Başlangıç kolları Madra Dağı'nın kuzeyinde doğan Kocaçay ise Manyas Gölü'ne, daha sonra da Marmara Denizi'ne ulaşır.

Karmaşık bir doğal yapısı olan İzmir ilinin kıyıları oldukça girintili çıkıntılıdır. Bunun sebebi eski jeolojik çağlarda yer kabuğunda oluşan kırılma, çökme ve kıvrılmalardır.Günümüzde akarsu vadileri olarak görülen kısımlar, kırılmalar sonucu oluşan çöküntü alanlarıdır. Bu nedenle yörede sık sık deprem olur. Çöküntü alanlarının aşağı kesimlerinin deniz suları altında kalması sonucu birçok körfez ve yarımada ortaya çıkmıştır. İl kıyılarındaki başlıca çıkıntı Ege denizine doğru bir çekiçi andırır biçimde uzanan Urla Yarımadası'dır. Bu çıkıntının kuzey kesimine Karaburun Yarımadası, batıya doğru uzanan bölümüne de Çeşme Yarımadası denir. İzmir kıyılarındaki başlıca girintiler Dikili, Çandarlı, İzmir ve kuşadası körfezleridir. Bunlardan kara içine en çok sokulanı İzmir Körfezi'dir.

İzmir ilinde önemli bir göle rastlanmaz. Kıyıdaki akarsu deltalarında denizkulağı denen bazı küçük lagünler vardır. İl kıyıları açığındaki başlıca adalar Uzunada ile Hekim Adası'dır.

İzmir'in İklimi ve Bitki Örtüsü

Akdeniz ikliminin etkisinde kalan İzmir'de yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Kar yağışı ise yok denecek kadar azdır.
Orman içi dinlenme yerleri

İlin alçak kesimlerinde doğal bitki örtüsü makilerden oluşur. Dağlık bölgelerin kuytu kesimlerinde ise kızılçam ve karaçam topluluklarına rastlanır. kozak Dağındaki fıstık çamı korulukları, yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı olan çamfıstığı üretim alanıdır.

İzmir'in Yöresel Yemekleri
Kumru

İzmir köfte, Şambali, Kumru, Nohutlu Mantı, Çiğ Börek, Patlıcan Salatası, Foça Muhallebisi, vs. sayılabilir.
Şambali  (Şam Tatlısı)