31 Aralık 2011 Cumartesi

Çanakkale

      Çanakkale ili, Türkiye'nin kuzeybatısında Marmara bölgesinde yer almaktadır. Çanakkale'nin plakası "17" olup, telefon alan kodu "286" dır.

Asya ve Avrupa'nın, Ege Denizi ile birbirinden ayrıldığı benzersiz coğrafyada Çanakkale, binlerce yıllık tarihi zenginliği, bünyesinde barındıran Türkiye'nin nadide şehirlerinden biridir.


Çanakkale Boğazı, Avrupa yakasındaki Gelibolu Yarımadası ile Asya yakasındaki daha geniş Biga Yarımadasını yemyeşil koylarla birleştirir. Doğal güzellikleri ve turistik tesisleri ile ideal bir tatil merkezidir. Turistler boğazın lezzetli balığını, yörenin kaliteli şaraplarını, otantik yada modern restoranların servisleri eşliğinde tadabilir, kentin sahip olduğu güzelliklerin keyfini çıkarabilirler.
  
  

   Çanakkale, Trakya'nın ikinci büyük ilidir. Türkiye'nin en büyük adaları olan Bozcaada ve Gökçeada     Çanakkale iline bağlıdır. 2010 yılı verilerine göre, Çanakkale'ye bağlı 12 ilçe, 22 belde ve 568 tane köy bulunmaktadır.
      Çanakkale'nin en büyük ilçesi Biga, en küçük ilçesi ise Bozcaada'dır. 


      Çanakkalenin iklimi Akdeniz iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir iklimdir. Çanakkale'de yılın büyük bir bölümü yağışlı geçer. İç kısımlarında yükseklik arttıkça sıcaklık ortalaması da düşer. Kışları yumuşak, rüzgârlı ve yağmurlu, Yazları da sıcak ve rüzgârlı geçer.


      Çanakkale'nin ilçeleri ; Çanakkale merkez, Bayramiç, Biga, Ayvacık, çan, Bozcaada, Ezine, Eceabat, Gökçeada, Gelibolu, Yenice, Lapseki'dir.


     Çanakkale'nin başlıca turistik yerleri Şunlardır:

Çimenlik kalesi, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı, Çanakkale Boğazı, Çanakkale Abideleri, kaleler, Anıtlıklar, Kaplıca ve Termal Tesisler, Kazdağı, Harp Eserleri Müzeleri, Antik Yunan Şehirleri, Bozcaada (Tenedos), Gökçeada (İmroz).


     Çanakkale'nin yüzölçümü, 9.887 kilometrekare olup, hem Asya hem de Avrupa'da toprakları bulunan ve kandi adını taşıyan bir boğazla ikiye ayrılan nadide bir ilimizdir.


     Çanakkale'nin nüfusu 2010 yılı verilerine göre, 490.397'dir.

Çanakkale'nin en enlü yemekleri; Melki yemeği, Hıdrellez yahnisi, kabaklı saroz böreği, kaymaklı biber böreği, sardalya kroket, sardalya dolması, balık çorbası ve en önemlisi de üzümü ve dolayısı ile şarabı çok ünlüdür Çanakkale'nin.