29 Aralık 2011 Perşembe

Bursa


Bursa'nın telefon kodu "224", il plaka numarası ise "16" dır.


Bursa Türkiye'nin en kalabalık 4. şehridir. Ekonomik açıdan gelişmiş bir ilimiz olan Bursa tarih ve doğa zenginlikleriyle büyük önem taşımaktadır.Nüfusu 2010 yılına göre 1.905 kişidir.


Bursa'nın yüzölçümü 38.928 hektardır.

Bursa'nın ikli ılıman karasal bir iklimdir. Marmara geçiş iklimi hüküm sürer. yazları çok sıcak, kışları da çok serttir. Bursa'nın %43 ormanlarla, %44 ü tarla, %5 i çayır ve meralarla kaplıdır. Topraklarının sadece %8 i tarıma elverişli değildir.


Bursa'nın ilçeleri; Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gemlik, Mudanya, Gürsu, Kestel, inegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Gemlik, Orhangazi, yenişehir, İznik, Orhaneli, Büyükorhan, keles ve Harmancık'tır.
Uludağ
İskender


Bursanın komşuları ; Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova'dır.
Kestane Şekeri


Bursa'nın en ünlü yemekleri ise şöyledir :İskender, kestane şekeri, Köbete, dızmana böreği, kartalaç, gülvarak, kaymaçina, hünkarbeğendi, sakızlı kebap, tirilye kebabı, vs.

Burdur

 Burdur'un plakası "15", Burdur'un telefon alan kodu "248"dir.


Burdur'un komşuları : Afyon, Uşak, Denizli, Muğla, Antalya ve Isparta'dır.
İnsuyu


Burdur'un iklimi ; Burdur'un topraklarının bir kısmı akdeniz ikliminin etkisinden uzak kaldığı için, Burdur'da kışlar soğuk yazlar sıcak geçer, yağışlar kış aylarında yağmur ve kar biçimindedir.

Burdur'un nüfusu 100.000 civarındadır. Bunun 78.000 i şehir nüfusudur.
Sagalassos


Burdur'un Gölleri : Burdur Gölü, Pınarbaşı (eğneş gölü), Karaevli gölü, bereket gölü, Mamak gölü, Salda gölü, Karataş gölü, Yazır (Gölcük) gölü, Gölhisar gölü, Kocayayla gölü, Söğüt gölü'dür. Bunların en büyükleri Burdur ve Salda gölüdür.
Yapraklı Barajı
 Burdur'un İlçeleri ise; yeşilova, Karamanlı, Ağlasun, Çeltikçi, Bucak, kemer, tefenni, Gölhisar, Çavdır ve Altınyayla'dır.

Gölhisar Gölü
 Burdur'un en ünlü yemekleri ;

Burdur'da daha çok yaylalardan toplanan hoş kokulu kekik ve nane ile yapılan yemekler meşhurdur.

Keçi etinden yapılan şiş kebabının şöhreti il sınırlarını da aşmıştır. Burdur şiş, testi kebabı, Kabak helvası, ceviz ezmesi, soğanlı kazan eti, et böreği, Burdur muhallebisi bunlardan bazılarıdır.

Bolu

Bolu, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesinde yer almakta olup komşuları Bartın, Bilecik, Ankara, Adapazarı, Zonguldak, Eskişehir ve Kastamonu'dur.


Bolu'nun telefon kodu "374", plaka numarası ise "14" tür.



Bolu'nun şehir nüfusu 170 bin, toplam nüfusu ise 271 bin dir.


Bolu ilinin ilçeleri ise şöyledir: Bolu merkez, Mengen, Kıbrıscık, Göynük, Gerede, Dörtdivan, Mudurnu, Yeniçağa ve Seben'dir.


Bolu'nun yüzölçümü 8.276 kilometrekaredir. Yüzölçümünün  %18 ini tarım alanları, % 59 unu da ormanlık alanlar oluşturur. Bolu'da çayır ve meralar ise %15 lik bir bölümü kaplamaktadır.


Aşçıları ile şöhret olan Bolu'nun en ünlü yemekleri

Mengen Pilavı
  Abant kebabı, Köroğlu sarması, Tavuklu Mengen pilavı,Taze fasulye çorbası, Mantar sote, balkabaklı gözleme, orman kebabı, Abant usulü patlıcanlı kebap,kaldırık dolması, kaşık sapı,acısu bazlaması, kaşık atmaç, bakla çullaması vs.
Mantar Sote